Kırkayak Kamyon Basar Tonaj Sınırı
Kırkayak Kamyon Basar Tonaj Sınırı
Kırkayak Kamyon Basar Tonaj Sınırı ,Genel olarak madencilik ve inşaat gibi sektörlerde hafriyat işlemleri için kullanılmasıyla beraber yüksek kapasitesi ve gücü sayesinde kırkayak kamyon basar tonaj sınırı oldukça dikkat çekicidir. Aynı zamanda taşıma platformu ile birlikte 4 adet dingili bulunur ve 33 ila 39 ton aralığında bir yükle trafiğe çıkabilmektedir. Tonaj sınırı ise 38 tondur. Bu durum, ISO konteyner türlerinin taşınması için oldukça yardımcı olur.
Güçlü ve Esnek Platform
Kırkayakların boyları 8,20 metre düzeyindedir ve bu durum, gücünü ve esnekliğini açıkça gösterir. Bununla beraber 12,5 metre boyutundaki konteynerlerin taşınması amacıyla modifiye edilme olanağına da sahiptir. Ancak çoğunlukla 6,5 metre boyutundaki standart konteyner taşımacılığında çok daha uygun şartlar eşliğinde kullanılmaktadır. Bu sayede trafik için ideal ve sağlıklı bir tercih yapılmış olur.
Kırkayak kamyon basar için belirlenen tonaj sınırı, kamyonların normal sınırları ile aynı orandadır. Araçların dingil sayısı ise toplam taşınabilecek yük sınırını değiştirir. Tonaj sınırı, kritik sınırın üzerine çıkmadan yük taşınmasına müsaade eder. Türkiye’deki pek çok firma, denizyolu ile konteynerlerin içerisinde gelen yüklerini hızlı ve rahat biçimde taşımak hedefiyle kırkayak kamyonları tercih etmektedir.
Dingil ve Yükseklik Detayları
ISO konteynerlerinin yükseklik ölçüsünün 2,60 metre boyutunda olması ve üzerine kamyon yüksekliğinin eklenmesi durumunda karayollarının belirtmiş olduğu 4 metre sınırı aşılır. Bu nedenle kırkayak kamyon basar tonaj sınırı hesaplaması sırasında yükseklik kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Aynı zamanda gerekmesi durumunda Karayolları Genel Müdürlüğü aracılığıyla özel izin belgesi alınabilir. İzin alınmaması halinde cezai işlem gibi birçok sorunun ortaya çıkması kaçınılmaz olur.
Karayolları Tır Basar Tonajı
Son dönemlerde başta tüketim ve üretim için yapılan yatırımlar olmak üzere son derece geniş ürün çeşitliliğinin olması, nakliye hizmetlerine olan ihtiyacı arttırmıştır. Firmamız bu noktada gerekli düzenlemeleri yaparak ve koşullara tam anlamıyla uyum sağlayarak, faaliyetlerini sürdürmektedir. Taşımacılık uygulamaları için karayolu her zaman ön plandadır. Bu sebeple ağır tonajlı araçlar da yoğun olarak tercih edilir. Yetkili kurumlar tarafından tır ve kamyon gibi araçların boyu, ağırlığı, eni ve hacmi ise oldukça sıkı kurallara bağlanmıştır.
Karayolları Tır Tonaj Ölçüleri
Basar tonaj terimi, kamyon ve tırlara yüklenen yüklerin ağırlığını ve yüksekliğini göstermektedir. Aynı zamanda bu terim, azami yük miktarı anlamını da taşır. Bunun yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinde belirlenen tonaj limitleri 22,5 ila 26 ton arasında sabitlenmiş durumdadır. Ülkemizde ise araçların özellikleri ve işlevi doğrultusunda bazı değişiklikler olabilmektedir. Son olarak 24 ve 27 ton arasında sınır koyularak karar alınmıştır. Diğer ölçüler ise şu şekilde sıralanır:
- Boş ağırlık 15,5 ve 16,5 ton arası
- Açık veya tenteli tırların boyu 13,60, yüksekliği 2,60 ve eni 2,50 metre
- Yük kapasiteleri 20 ile 26 ton arası
- Hacim 85 metreküp
- Maksima tenteli tır boyu 13,60 metre, eni 2,50 metre ve yüksekliği 2,80 metre
- Yük taşıma kapasitesi 20 ile 24 ton arası
- Hacmi 92 metreküp
- Mega tenteli tır boyu 13,60 ve eni 2,50 metre
- Yüksekliği 2,99 metre
- Yük kapasitesi 26 ton
- Hacim 105 metreküp
Belirlenen bu ölçü birimlerine kesinlikle uyum gösterilmesi son derece önemlidir. Bu sayede taşımacılık faaliyetleri aksamadan devam edebilir.
Boş Tır Ağırlığı
Ürünlerin hangi sektörlerde kullanıldığı fark etmeksizin iç piyasaya ulaşabilmesi adına karayolu yoğun biçimde kullanılır. Genel olarak 13,59 dorse şeklinde ifade edilen araçlardan yararlanılır. Tüm tırların karayoluna çıkabilmeleri ve lojistik işlemleri için tercih edilebilmeleri için tonaj değerleri önemlidir. Bu nedenle dolu ve boş durumdayken belirli tonaj değerlerini aşmamaları gerekir. Aynı zamanda hem can hem de trafik güvenliği için diğer ölçülerle beraber boş tır ağırlığı ölçülerinin dışına çıkılmaması da çok önemlidir.
Standart Boş Tır Ağırlığı
Boş tırların ağırlıkları genel olarak kullanım amacı ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Bunun nedeni ise her birinin yükün özellikleri doğrultusunda farklılığa uğramasıdır. Genel olarak standart boş tır ağırlığı ölçüleri ise aşağıdaki gibidir:
- Mega Tenteli Dorseler: 13,60 metre uzunluk, 2,50 metre genişlik, 2.,80-3,00 metre arası yükseklik, 26 ton brüt kapasite
- Katlı Sistemli Tenteli Tır: 13,60 metre uzunluk, 2,50 metre genişlik, 2,80-3,00 metre arası yükseklik, 26 ton brüt kapasite
- Kayar Çatılı, Tenteli Standart Dorseler: 13,60 metre uzunluk, 2,50 metre genişlik, 2,80 metre yükseklik, 24 ton brüt kapasite
- 8 Dingilli Uzayabilir Özel Römork Dorseler: 13,60-24,00 metre arası uzunluk, 3,00-5,00 metre arası genişlik, 3,00-5,00 metre arası yükseklik, ortalama 100-149 ton arası brüt kapasite
- Konteyner Taşıyıcı Dorseler: 13,60 metre uzunluk, 2,50 metre genişlik, 3,00 metre yükseklik, 26 ton brüt kapasite
- 5 Dingilli Uzayabilir Özel Lowbed Dorseler: 13,60–26,00 metre arası uzunluk, 2,50–4,00 metre arası genişlik, 3,00-3,77 metre arası yükseklik, ortalama 56 ton brüt kapasite
- Kapalı Kasa Frigorifik (Termokingli) Dorseler: 13,60 metre uzunluk, 2,48 metre genişlik, 2,75 metre yükseklik, 24 ton brüt kapasite
- Kamyon Römork Tenteli Dorseler: Ön kısmı 8,10 metre uzunluk, 2,48 metre genişlik, 2,70 metre yükseklik + Römork bölümü 7,50 metre uzunluk, 2,48 metre genişlik, 2,99 metre yükseklik, 25 ton brüt kapasite
Yukarıdaki tüm ölçüler, taşıma esnasında çok daha rahat bir hesaplama işlemi yapılması için son derece önemlidir.
Tır Dorse Ölçüleri
Karayollarında yük taşıma süreçlerinin sağlıklı bir şekilde sürmesi amacıyla tırlar oldukça destek vermektedir. İşlevselliği ve bir hayli güçlü olması sayesinde yurt içi ve dışında birçok lojistik firmasının işini kolaylaştırır. Bunun yanı sıra tırlar görünürde bütün şekilde olsa da belirli parçaların bir araya gelmesiyle oluşur. Tırın arka bölümünde bulunan kasaya ise dorse adı verilmektedir. Bir diğer ismi de tryler biçimindedir. Ayrıca tır dorse ölçüleri kullanım gereksinimleri ve araç özellikleri doğrultusunda farklılık göstermektedir.
Gerek kamyon basar tonaj sınırı gerekse tır dorse ölçüleri fark etmeksizin tüm nakliye işlemlerimizi profesyonellik esaslarına göre sürdürüyoruz. Firmamıza teslim ettiğiniz paket ve eşyaların tamamını, aynı hassasiyet içerisinde ve uygun araçlarımızda taşıyoruz. Bu sayede hiçbir aşamada sorun yaşamadan en kaliteli hizmeti ayağınıza getirmeyi başarıyoruz. Siz de lojistik ihtiyaçlarınızı uzman ekibimiz ve son model araçlarımız aracılığıyla karşılamak için acele etmelisiniz. Hemen bizimle iletişime geçerek, benzersiz bir deneyim yaşamaya başlayabilirsiniz.